Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
02.12.2010 - Schimbări climatice: Conferința de la Cancún trebuie să reprezinte un pas important spre un cadru mondial privind clima obligatoriu din punct de vedere juridic
ED Targoviste

        Conferința ONU privind schimbările climatice care începe la 29 noiembrie la Cancún, în Mexic, trebuie să facă un pas semnificativ spre instituirea unui cadru cuprinzător și obligatoriu din punct de vedere juridic pentru acțiunile de combatere a schimbărilor climatice la nivel mondial. La Cancún, Uniunea Europeană va face presiuni pentru a se ajunge la un acord asupra unui set echilibrat de decizii care ar pregăti terenul pentru crearea cât mai curând a unui cadru obligatoriu din punct de vedere juridic la nivel mondial și ar duce la acțiuni imediate și concrete de combatere a schimbărilor climatice. UE, principalul donator de ajutoare al lumii, va prezenta la Cancún un raport complet și transparent privind finanțarea inițială rapidă pe care a furnizat-o UE pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare.

         Connie Hedegaard, Comisarul european pentru politici climatice, a declarat: „UE este pregătită să-și dea acordul la Cancún în privința unui cadru ambițios la nivel mondial privind clima, dar, din păcate, unele dintre celelalte economii majore nu sunt pregătite pentru asta.Totuși, conferința de la Cancún poate face un pas semnificativ înainte la nivel mondial prin stabilirea, de comun acord, a unui set echilibrat de decizii care să cuprindă multe aspecte esențiale.Este crucial ca la Cancún să se realizeze acest progres. În caz contrar, procesul de negociere al ONU privind schimbările climatice riscă să-și piardă avântul și relevanța, iar deocamdată nimeni nu a reușit să propună un forum alternativ care să poată oferi rezultate mai bune.Prin urmare, conferința de la Cancún trebuie să realizeze progrese în legătură cu problemele de fond, și poate face acest lucru dacă toate părțile dau dovadă de voință politică.”

        Joke Schauvliege, ministrul flamand al mediului, naturii și culturii, care va reprezenta președinția belgiană a UE la Cancún, a declarat: „Întreprinderea unor acțiuni la nivel mondial pentru combaterea schimbărilor climatice se impune cu tot mai multă urgență, fiind singura șansă pe care o avem pentru a menține încălzirea globală sub 2 °C și a preveni cele mai puternice efecte negative ale schimbărilor climatice.UE speră ca la Cancún să se ajungă la un acord asupra unui pachet de decizii care trebuie să pornească de la Protocolul de la Kyoto și să cuprindă orientările politice oferite de Acordul de la Copenhaga.”

Spre un cadru la nivel mondial privind clima, pentru perioada de după 2012

        Între 29 noiembrie și 10 decembrie, în cadrul conferinței de la Cancún, vor continua negocierile ONU care vizează elaborarea unui sistem mondial de combatere a schimbărilor climatice pentru perioada de după 2012, când expiră principalele dispoziții ale Protocolului de la Kyoto.

        Din punctul de vedere al UE, obiectivul fundamental al procesului de negociere al ONU trebuie să fie crearea unui cadru mondial ambițios, cuprinzător și obligatoriu din punct de vedere juridic, care să implice toate țările în combaterea schimbărilor climatice. Acest cadru ar trebui construit pe bazele Protocolului de la Kyoto și ale Acordului de la Copenhaga. Acesta din urmă este rezultatul conferinței ONU de anul trecut referitoare la schimbările climatice și a fost aprobat de 140 de țări, inclusiv UE și statele sale membre. Acordul de la Copenhaga recunoaște nevoia limitării încălzirii globale la maximum 2 °C peste temperatura din perioada preindustrială.

        UE ar prefera ca viitorul cadru la nivel mondial privind clima să ia forma unui instrument nou, unic, obligatoriu din punct de vedere juridic, care să includă elementele esențiale ale Protocolului de la Kyoto. Totuși, UE este dispusă să ia în considerare o a doua perioadă de angajament în temeiul Protocolului de la Kyoto, cu condiția ca aceasta să facă parte dintr-un acord mai amplu la nivel mondial care să implice toate economiile dezvoltate în acțiunile de combatere a schimbărilor climatice și cu condiția îmbunătățirii integrității de mediu a Protocolului.

Pachetul de decizii de la Cancún

        UE consideră că este important ca această conferință de la Cancún să fie o etapă semnificativă care să pregătească terenul pentru instituirea cât mai curând a unui cadru mondial cuprinzător și obligatoriu din punct de vedere juridic.

        Conferința ar trebui să realizeze progrese prin elaborarea unui pachet echilibrat de decizii care să reflecte progresele obținute în cadrul negocierilor de până acum și să stabilească principalele elemente ale structurii viitorului sistem mondial privind clima. De asemenea, deciziile luate la Cancún ar trebui să permită lansarea unor acțiuni concrete și imediate de combatere a schimbărilor climatice, mai ales în țările în curs de dezvoltare.

        Încă nu s-a ajuns la un acord privind sfera de aplicare a pachetului de decizii. UE dorește ca pachetul echilibrat de decizii de la Cancún să abordeze, printre altele, următoarele aspecte specifice:

-       „Ancorarea” în procesul de negociere al ONU a angajamentelor referitoare la emisii asumate în cadrul acordului de la Copenhaga
-       Normele privind transparența (MRV)
-       Reformarea și extinderea mecanismelor pieței carbonului
-       Un mecanism pentru reducerea despăduririlor în zonele tropicale
-       Normele contabile din domeniul gestionării pădurilor pentru țările dezvoltate
-       Adaptarea la schimbările climatice
-       Guvernanța viitorului Fond „verde” de la Copenhaga pentru climă
-       Cooperarea tehnologică
-       Consolidarea capacităților în țările în curs de dezvoltare
-       Emisiile generate de transporturile aeriene și maritime internaționale
(Pentru informații suplimentare, a se vedea MEMO/10/627).

Finanțarea inițială rapidă

        În 2010, UE a mobilizat o finanțare „inițială rapidă” de 2,2 miliarde EUR pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare în eforturile lor de a se adapta la schimbările climatice și de a le atenua.Această finanțare face parte din angajamentul general al UE în temeiul Acordului de la Copenhaga de a oferi 7,2 miliarde EUR în perioada 2010-2012.

        Finanțarea inițială rapidă completează sprijinul semnificativ în domeniul climatului pe care UE, principalul donator de ajutoare al lumii, îl oferă deja țărilor în curs de dezvoltare prin Asistența oficială pentru dezvoltare (AOD). În 2008, de exemplu, UE a donat 5,1 miliarde USD în cadrul AOD pentru atenuarea schimbărilor climatice în țările în curs de dezvoltare, ceea ce reprezintă 60 % din AOD furnizată în acest scop.

        Pentru a asigura transparența deplină a punerii în aplicare a angajamentului său privind finanțarea inițială rapidă, UE va prezenta un raport cuprinzător privind progresul acesteia la Cancún, în cadrul unui eveniment public secundar deschis tuturor participanților și părților interesate. De asemenea, UE va prezenta, în viitor, rapoarte anuale pe această temă.

Conferințe de presă ale UE la Cancún

        Delegația UE va organiza conferințe de presă regulate la Cancún, de obicei la ora locală 10.00 sau 10.30 (17.00 sau 17.30 CET), acestea fiind transmise în direct prin live streaming și la cerere la adresa http://unfccc.int/2860.php. Programul exact al conferințelor de presă poate fi verificat la adresa http://unfccc.int/media/items/5741.php


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european